"Van au pair tot ambassadeur": het verhaal van cursiste Irène Demuynck

Cover van het boek met foto van Irene

Irene signeert haar boek.
"Ik trek nu mijn plan en ik hoef geen komedie meer te spelen."

Irène Demuynck glunderde van fierheid en voldoening op de voorstelling van het boek over haar leven: Van au pair tot ambassadeur. "Het is niet te geloven welke weg ik heb afgelegd. Hoe jammer is het toch dat ik zoveel kostbare tijd in mijn leven heb verloren."  

Irène heeft het in haar boek over haar moeilijke jeugdjaren, waarin vaardigheden als lezen en schrijven niet aan de orde waren. Tientallen jaren hield ze dat geheim voor haar omgeving. Alleen haar kinderen wisten ervan. Ze was al die jaren zeer bedreven geworden in het camoufleren van haar probleem. Tot ze, op 62-jarige leeftijd, dankzij een buurvrouw in contact kwam met Basiseducatie.

Schoorvoetend trok Irène naar de eerste lessen lezen en schrijven, maar al heel snel had ze de smaak te pakken. "Voor het eerst in mijn leven zei iemand mij dat ik iets goed had gedaan. Dat gaf mij een onwaarschijnlijke boost om er nog meer voor te gaan." Nu, zowat tien jaar later, leest Irène Demuynck vlot. Ze volgde ook al een cursus Engels en computer bij het Basiseducatie.

Als ambassadeur in geletterdheid maakt ze nu lotgenoten, het brede publiek en beleidsmakers bewust van laaggeletterdheid. Want op 1 op 7 volwassenen in Vlaanderen kan onvoldoende lezen, schijven, rekenen en met een computer werken om mee te kunnen in de maatschappij.

Op 4 november tussen 14 en 16 uur signeert Irène haar boek op de Boekenbeurs in Antwerpen, stand 126.

Het boek Van au pair tot ambassadeur kost 12,50 euro. Je kan het bestellen in elke boekhandel of online kopen bij Uitgeverij De Draak: www.dedraak.org

Delen: