Peter Pol Goossen

Pol Goossen alias 'Frank uit Thuis'.
Alt Text: 

“Waarom maken ze die Nederlandse spelling toch zo moeilijk!”


"1 op 7 volwassenen heeft problemen met lezen, schrijven of rekenen. Onaanvaardbaar! Laten we samen de kracht vinden om te veranderen wat we niet kunnen aanvaarden in plaats van maar te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen."
je peter, Pol

Woordenboek

Ik lees veel, ik schrijf artikels voor tijdschriften, en ik heb ook een boek uitgebracht. Kortom: elke dag passeren er duizenden lettertjes onder mijn ogen. En toch moet ik nog regelmatig een woordenboek gebruiken. Ik stel telkens weer vast dat de Nederlandse taal toch godverdomme moeilijk is.
En dan veranderen ze nog constant de spelling! Waarom maken ze die dan niet eenvoudiger ipv ingewikkelder? Het is wel alsof ze ons willen verbieden om foutloos te leren schrijven.

Veel schaamte
Eén op zeven volwassenen in Vlaanderen heeft problemen met lezen, schrijven of rekenen. Dat is ontzettend veel. Je hebt het nochtans elke dag nodig: om werk te zoeken, om een treinticket te kopen, om vake en moeke te spelen voor je kinderen. Overleven zonder goed te kunnen lezen en schrijven is mogelijk, maar zeer moeilijk. Het gaat gepaard met veel stiekem gedoe, met veel leugens en vooral veel schaamte.

Duwtje in de rug
Wel, ik wil die mensen helpen om hun schaamte opzij te zetten en om het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken. Het is niet omdat je niet goed kan rekenen, lezen of schrijven, dat je dom bent. Ik wil hen met respect wijzen op de mogelijkheden die Basiseducatie biedt. Het is niet omdat je vroeger kansen hebt gemist op school, dat je nu niet meer kan bijbenen.

Delen: