8 - 14 september: Week van de geletterdheid 2017

Geletterd zijn is een troef

Maar ook een noodzaak om in de samenleving van vandaag vlot te functioneren en te participeren. Dat wil zeggen: goed kunnen lezen en schrijven, rekenen en overweg kunnen met de computer en multimedia.

Kansen creëren

Dit jaar richt de Week van de geletterdheid zich tot iedereen die in (kans)armoede leeft. Armoede is meer dan geen geld hebben. Je voelt je misschien uitgesloten. Of je krijgt er een laag zelfbeeld van, een gevoel van machteloosheid en wanhoop. Je schaamt je ervoor. Dat allemaal maakt de stap naar leren groot. Nochtans kan werken aan geletterdheid heel wat kansen creëren. Door nieuwe dingen te leren, sta je sterker in je schoenen. Je krijgt het gevoel mee te zijn. Wie weet leidt het wel tot een job of een nieuwe functie op je werk. Heb je kinderen? Dan kan je die beter helpen met huiswerk. En op hun school ben je meer betrokken.

Kortom: goed kunnen lezen en schrijven, rekenen en met de computer werken. Dat zijn troeven. Speel ze uit en geef jezelf en je gezin meer kansen.

Op de koffie

Er zijn heel wat acties tijdens en na de Week van de geletterdheid. Een paar voorbeelden:

 • 7 september: Minister Crevits gaat op de koffie in de Speel-o-theek van Ninove. De vrijwilligers daar kregen bij Teledienst (een vereniging waar armen het woord nemen) een opleiding van Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen om sterk te staan als vrijwilliger.
 • 8 september: 
  > In de Muntpunt bibliotheek in hartje Brussel opent de expo ‘Groei sluit uitsluiting uit’. Cursisten van Brusselleer vertellen en verbeelden hun verhaal over sociale uitsluiting, kwetsbaarheid of (kans)armoede. 
  > 'Papier Hier XL' is een event van Basiseducatie Kortrijk-Roeselare ism Stad Kortrijk en Provincie West-Vlaanderen. De slogan: Op naar een geletterde Provincie – met Kortrijk voorop!
 • Doorheen het najaar: Alle Centra voor Basiseducatie gaan op bezoek bij armoedeorganisaties in hun regio.  
  > 8/09: Basiseducatie Halle-Vilvoorde gaat op de koffie bij Ommekaar in Buizingen.
  > 12/09: Leerpunt Waas & Dender bezoekt de Welzijnsschakel in Zele.
  > 12/09: Basiseducatie Limburg-Midden-Noord gaat op bezoek op het trekkersoverleg van alle groepen uit regio Noord-Limburg.  
  > 12/09: Open School Leuven bedankt de plaatselijke OCMW hulpverleners met éclairs.
  > 13/09: Leerpunt Waas & Dender brengt taart naar de Welzijnsschakel in Dendermonde.
  > 13/09: Leerpunt Zuid-Oost-Vaanderen gaat voor fruitsla bij een infomoment van Vrolijke Kring in Ronse.
  > 18/09: Basiseducatie Halle-Vilvoorde gaat op de koffie bij (W)armkracht in Vilvoorde
  > 4/10: Basiseducatie Limburg-Midden-Noord geeft enkele workshops op de startavond van Welzijnszorg provincie Limburg.
 • Magazine TROEF: een éénmalig magazine met getuigenissen en nuttige info over geletterdheid en (kans)armoede. Je kan het vanaf 8 september digitaal lezen of bestellen via de link hieronder.

Meer info

www.weekvandegeletterdheid.be 

Delen: